Szeretettel köszöntelek a Pszichológia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pszichológia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pszichológia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pszichológia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pszichológia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pszichológia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pszichológia Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pszichológia Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
9 éve | Keczánné Macskó Piroska | 0 hozzászólás
A depresszió a mai társadalmak egyik leggyakoribb betegsége. Nem csupán egy „hangulati rendellenességről” van szó, hiszen az élet minden területén hátráltathat bennünket, ráadásul olyan súlyos betegségek kockázatát is fokozza, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és az Alzheimer-kór.
Sajnos, a betegségre szedhető gyógyszerek hosszú távon komoly mellékhatásokat okozhatnak, ezért egyre inkább előtérbe kerülnek az alternatív, természetes módszerek, melyekkel a gyógyszerterápiát lehetne kiváltani. Ezek közül az egyik lehetőséget az élelmiszerterápia jelenti. E tekintetben eddig kevés tanulmány látott napvilágot, de azt már több kutatás is kimutatta, hogy az étkezéssel bevitt tápanyagok és a depresszió között van összefüggés. Az is bizonyított, hogy táplálkozásunk alapvetően befolyásolja kedélyállapotunkat.
Lássuk, mely ételek fokozhatják a depresszió kialakulásának kockázatát, és mely élelmiszerek azok, melyek segíthetnek abban, hogy ez a betegség távol maradjon tőlünk!
A depresszió kockázatát fokozó élelmiszerek:
- a kereskedelemben kapható finomított élelmiszerek, cukrozott termékek, édes péksütemények (fánkok, croissant, sütemények), hamburger, kolbász, pizza, sör, és az erősen sült ételek
A kockázatot csökkentő élelmiszerek:
- zöldségek, gyümölcsök, fogyasszunk minél többet belőlük! Különösen jó lehet a spenót, a dinnye, az édes alma, a füge, a saláta, a barack, a gránátalma, a szőlő, a tök, a pisztácia, a zeller
- a teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek a már depresszióban szenvedő embereknél is pozitív hatást válthatnak ki
- fehérjeforrásként a tojás és a hal (onega-3-zsírsav forrás), valamint a sovány húsok, mint a csirkehús ajánlottak
- a tejfogyasztás is segíthet elűzni a depressziós hangulatot
- a fűszerek közül érdemes használni az oreganót, mely fokozza az agyi aktivitást, valamint a sáfrányt, melynek antidepresszáns hatása van.
- a mediterrán étrend főbb elemei: sok zöldség, gyümölcs, gabonák, olajos magvak, tejtermékek, olívaolaj és a tenger gyümölcsei
- egyes tanulmányok az édességet is ajánlják, mint a depresszió ellenszerét, de nem a cukrozott termékeket, hanem olyan élelmiszereket, melyekben a cukrok természetesen vannak jelen
És végül néhány jó tanács a mindennapi étkezéshez:
- fogyasszunk több melegítő hatású ételt (olajos magvak, vöröshagyma, fokhagyma, lencse, kukorica, köles, hajdina)
- főzéssel, párolással készítsük ételeinket, kerüljük az erős sütést
- ne fogyasszunk fanyar élelmiszereket
- étkezzünk mérsékelten, annyit együnk, amennyi az emésztésünknek megfelelő, azaz a gyenge gyomrúak ne egyék „túl” magukat, törekedjünk könnyen emészthető ételeket főzni
- a sószegény étrendről is bebizonyosodott, hogy nem csupán a magas vérnyomás csökkentésében és a csontok egészségének megőrzése szempontjából fontos, hanem a kedélyállapot javításában is.
És ne feledjük: nem csak a felnőtteknél, hanem a gyerekeknél is kimutatták, hogy bizony összefüggés van a jó minőségű, megfelelő étkezés és a mentális egészség között! Tehát miattuk is érdemes átgondoltan összeválogatni ételeinket.
Forrás:http://news.noinetcafe.hu
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Hobbik a depresszió leküzdésére
Hogyan vészeljük át az őszi depressziót?
Nyakunkon a “sötét korszak” – Tegyünk a téli depresszió ellen!
A depresszió új okát fedezték fel